Anne Rats: 'Anders zijn is een cadeau aan de wereld'
 

Anne Rats: 'Anders zijn is een cadeau aan de wereld'

tekst: Robert Koekkoek
foto: Paul Hoes

Twee jaar geleden viel bij Anne Rats, toen bijna-moeder van een dochter, een speelgoedfolder in de bus. Zij zag roze pagina’s met speelgoed in de vorm van huishoudelijke apparaten, bedoeld voor meisjes. ‘Want je wilt zo goed zijn als je moeder’. De blauwe pagina’s waren voor stoere jongens die piloot wilden worden.

Op de Facebookpagina van de speelgoedhandelaar uitte Anne kritiek op de ‘roze en blauwe’ marketing, de stereotypering van meisjes en jongens in de folder. Zij kreeg daarop heel veel boze reacties terug, vooral van vrouwen: ‘zo is het nou eenmaal, meisjes spelen met poppen, jongens met auto’s, als je je daar tegen verzet ben je dom.’ Anne schreef een opiniestuk op volkskrant.nl waarin ze haar bezwaren tegen de folder nog eens uiteenzette en de reacties die zij kreeg op Facebook van commentaar voorzag. Geenstijl.nl hakte daarna meedogenloos in op Anne.

Nu ‘slaat’ ze terug met ‘Adam en de Anderen’. 'Het heeft heel erg met [het ontstaan van] deze voorstelling te maken gehad.' Maar ook als kind heeft Anne de roze en blauwe speelgoedpagina’s verkend. 'Ik bewoog mij de ene dag met joggingbroek tussen de voetbaljongetjes en de andere dag verscheen ik op school in een prinsessenjurk.'
‘Adam en de Anderen’ gaat over met liefde kijken naar iemand die anders is. Adam trekt een roze broek aan op zijn eerste schooldag. Hij koestert zijn verzameling haarspeldjes. De buitenwereld kijkt maar vreemd op van Adam. Adam is anders. Op zijn verjaardag wordt hij in de sloot gegooid en dan begint een avontuurlijke reis door de stad. Adam ontmoet een aantal figuren die net als hij anders zijn. Zij leren hem: anders zijn is een cadeau voor de wereld.

Anne maakt met deze voorstelling haar debuut als theatermaker. 'Dit stuk moest ik maken. Ik ga ervoor als er elke keer een jongen of een meisje is die na de voorstelling denkt 'misschien ben ik wel een beetje een Adam'. Theater verandert niet de wereld, maar misschien is er iemand die na de voorstelling een ander begroet aan wie hij anders voorbij gelopen zou zijn.'

Muziek speelt een belangrijke rol bij de voorstelling. Prominent vooraan staat Kaspar Föhres met toetsen, synth en percussie. Ook Kaspar is ‘anders’ dan andere musici. Hij draagt een voetbal outfit, zijn blote benen gestoken in sneakers. Hij had in het begin een aantal themaatjes bij de verschillende personages uitgewerkt. Gedurende de repetities is hij meer gaan improviseren rond het spel van Anne. Zijn ‘niet gewone’ sound, soms op de achtergrond, soms op de voorgrond, kleden de door Anne gespeelde figuren aan met een muzikaal kostuum.

Adam en de Anderen dit jaar nog op Cultura Nova in Heerlen. Meer info en tickets >

 
GO Nieuws

X

Blijf op de hoogte!

Loading...