Raad voor Cultuur geeft De Nieuwe Oost positief advies
 

Raad voor Cultuur geeft De Nieuwe Oost positief advies


Feest! We zijn heel erg verheugd met het nieuws dat wij als De Nieuwe Oost (Productiehuis Generale Oost, Wintertuin en Productiehuis ON) zijn opgenomen in de landelijke Basis Infrastructuur (BIS) 2017-2020!

In het vandaag verschenen advies aan de Minister oordeelt de Raad voor Cultuur positief over productiehuis De Nieuwe Oost. De Nieuwe Oost vormt het antwoord op de opkomst van de nieuwe maker. Die laat zich steeds minder binnen de disciplines definiëren, maar ontwikkelt zijn of haar artistieke identiteit vanuit de kruisbestuiving van disciplines.Dat de innovatieve en interdisciplinaire methode van De Nieuwe Oost nu positief wordt beoordeeld door de Raad voor Cultuur betekent dat het productiehuis deel uit gaat maken van de landelijke Basis Infrastructuur van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW). Medewerkers, bestuur en makers betrokken bij De Nieuwe Oost kwamen vandaag bijeen in Theater aan de Rijn in Arnhem en reageerden verheugd op het nieuws.

Uit het advies
"De raad oordeelt positief over het samengaan van Generale Oost, Wintertuin en Productiehuis Oost-Nederland in De Nieuwe Oost. De bundeling van disciplines, kennis en netwerken is de afgelopen jaren van grote meerwaarde gebleken voor de begeleiding van getalenteerde makers en heeft gezorgd voor een verscherpte visie op talentontwikkeling. [...] De raad ziet De Nieuwe Oost als een waardevolle aanvulling op het culturele aanbod in de regio Oost."

"Voor de komende periode presenteert de organisatie een daadkrachtig plan om talenten uit uiteenlopende disciplines te scouten en te begeleiden via diverse ontwikkeltrajecten. Beginnende kunstenaars worden niet alleen begeleid bij het ontwikkelen van producties; ook samenwerking, publieksbinding, ondernemerschap en maatschappelijke inbedding worden gestimuleerd. Er wordt gewerkt met talenten van kunstvakopleidingen en universiteiten, autodidacten en mid-career-talenten, die worden geselecteerd door de drie intendanten. Hieruit spreekt volgens de raad een stevige visie op talentontwikkeling."

Advies Raad voor Cultuur over De Nieuwe Oost > 

De nieuwe maker centraal
De Nieuwe Oost is de enige talentontwikkelaar in Nederland die theater, dans, popmuziek, muziektheater en literatuur combineert. De Nieuwe Oost wordt geleid door een artistiek team met veel ervaring in de verschillende disciplines: Eve Hopkins (theater en dans), Frank Tazelaar (literatuur) en Maike Fleuren (popmuziek en muziektheater). Samen zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering van de plannen waarover de Raad nu positief adviseert. De artistieke leiding ziet een mooie toekomst voor de Nieuwe Oost-manier van talentontwikkeling, die zich buiten de gebaande paden en kaders van de disciplines begeeft.

Kern van de plannen zijn verschillende talentontwikkeltrajecten voor toptalent dat wordt gescout op interdisciplinariteit. Bij deze manier van talentontwikkeling staat de maker centraal en niet de discipline.

Deze begeleidingstrajecten hebben een duur variërend van zes maanden tot drie jaar en zijn gericht op kwalitatief hoogstaande producties, zoals voorstellingen, concerten, releases of tekstpublicaties. Het doel is de uitstroom van talenten naar een zelfstandige beroepspraktijk.

De Nieuwe Oost wordt de komende jaren gesteund door de provincies Overijssel en Gelderland, de steden Nijmegen, Arnhem en Deventer en met de opname in de BIS ook door de Rijksoverheid. Dit biedt mogelijkheden om de plannen en ambities van het productiehuis waar te maken.

foto: Paul Hoes
GO Nieuws

X

Blijf op de hoogte!

Loading...